Centenar Marea Unire 1918 - 2018
Centenarul Marii Uniri, celebrat la Grădina Botanică Alexandru Borza

Proiect dedicat Centenarului Marii Uniri: 100 de chipuri românești

Românii sunt mai interesaţi de emisiuni TV decât de Centenar


“100 de chipuri româneşti” - Proiect national Centenar 2018
„O inițiativă privată prin care peste ani vom vedea cum arăta România anului 2018. O capsulă a timpului ingenios construită din multe portrete, reportaje și evenimente sub umbrela aceluiași proiect care oferă astfel mai multă vizibilitate într-un efort susținut și coerent.”
O initiativa artistica, sociala, culturala, istorica si nationala ce a devenit parte integranta a activitatilor oficiale derulate in anul Centenar 2018, folosind aceeasi tehnica fotografica cu care Samoila Marza a facut singurele fotografii din timpul Marii Uniri de la 1918.
„Fotograful Unirii” se întoarce la Alba Iulia

Spectacolul „Fotograful Unirii” și vernisajul „100 de chipuri românești”

Lansarea proiectului național „100 de chipuri românești”

CENTENARUL LA ROMÂNI. DE CE APARENT SUNTEM DEZINTERESAȚI DE SUBIECT
• În primele 3 luni ale anului românii au fost mai interesați de filmele indiene decât de Centenar și de Simona Halep.
• Lipsa de interes față de tema Unirii este doar aparentă. Există inițiative private care demonstrează că subiectul are potențial, inclusiv de marketing.
• Românii rezonează cu personaje istorice fără încărcătură politică, cum este „fotograful Unirii” Samoilă Mârza care crește lunar în notorietate.
Marea Unire 1918
Pe 1 decembrie 1918 are loc la Alba Iulia o Mare Adunare Naţională a românilor. Războiul cel mare se terminase, iar Marile Puteri încercau să îşi facă jocurile peste capul românilor. Soarta însă nu s-a lăsat aşteptată, iar poporul a ieşit să arate că nu va accepta nici o altă soluţie decât cea pentru care s-a murit în război: Unirea tuturor teritorilor locuite majoritar de români într-unul singur.
Pe 1 decembrie 1918 se convoacă la Alba Iulia o Mare Adunare Naţională a tuturor românilor. Aproximativ 100 000 dintre aceştia s-au prezentat la chemare, în condiţii foarte grele de iarnă şi în condiţiile de atunci. Deşi românii ardeleni au fost majoritari, alături de ei au venit fraţii lor de dincolo de Prut.