Centenar Marea Unire 1918 - 2018

În anul 2018, an al Centenarului, România sărbătorește 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial și înfăptuirea Mării Uniri din anul 1918. O sută de ani mai târziu consemnăm Centenarul Marii Unirii care a fost posibilă prin personalitati marcante precum Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Basesti dar și alte personalități ce au adus o contribuție deosebită pentru înfăptuirea Mării Uniri de la 1 decembrie 1918.

Centenarul Marii Uniri, celebrat la Grădina Botanică Alexandru Borza
În acest mod, susține conducerea, se celebrează Marea Unire în anul Centenarului. Pentru realizarea conturului hărții s-au plantat 8500 de bulbi, iar pentru colorarea drapelului încă 6000 de bulbi.
Proiect dedicat Centenarului Marii Uniri: 100 de chipuri românești
100 de chipuri româneşti” fotografiate ca în urmă cu 100 de ani. Este un proiect inedit lansat de un fotograf din Alba Iulia în anul centenarului Marii Uniri.
Românii sunt mai interesaţi de emisiuni TV decât de Centenar
100 de chipuri româneşti” fotografiate ca în urmă cu 100 de ani. Este un proiect inedit lansat de un fotograf din Alba Iulia în anul centenarului Marii Uniri.

“100 de chipuri româneşti” - Proiect national Centenar 2018

Timp de un an de zile facem o radiografie a societății românești de astăzi folosind ca punct de plecare fotografierea celor mai spectaculoși români cu tehnica folosită de Samoilă Mârza în timpul Marii Uniri de la 1918. Căutăm să construim o imagine de ansamblu a României așa cum este ea în 2018.

Proiectul “100 de chipuri romanesti” este locul de întâlnire în care construim împreună o capsulă a timpului în care punem ce dorim să știe generațiile următoare despre România anului 2018, o sută de ani de la Marea Unire.


„O inițiativă privată prin care peste ani vom vedea cum arăta România anului 2018. O capsulă a timpului ingenios construită din multe portrete, reportaje și evenimente sub umbrela aceluiași proiect care oferă astfel mai multă vizibilitate într-un efort susținut și coerent.”


O initiativa artistica, sociala, culturala, istorica si nationala ce a devenit parte integranta a activitatilor oficiale derulate in anul Centenar 2018, folosind aceeasi tehnica fotografica cu care Samoila Marza a facut singurele fotografii din timpul Marii Uniri de la 1918.

Activitățile anului 2018 cu privire la Centenarul României includ vernisaje în țară și străinătate cu fotografiile originale puse la dispoziție de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia cu portretele personajelor istorice.
„Fotograful Unirii” se întoarce la Alba Iulia
În cadrul programului „Centenarul Marii UniriInstitutul Cultural Român te invită la spectacolul „Fotograful Unirii” în regia lui Mihai Panaitescu după un scenariu al lui Dinulescu Denis.
Spectacolul „Fotograful Unirii” și vernisajul „100 de chipuri românești”
Proiectul „100 de chipuri românești” nu promovează doar conservarea patrimoniului și arta fotografiei, ci reușește să îmbine numeroase forme ale artei în cadrul...
Lansarea proiectului național „100 de chipuri românești”
Timp de un an de zile fotograful Radu Chindris surprinde cei mai importanți o sută de români ai momentului cu aceeași tehnică folosită pe 1 decembrie...

CENTENARUL LA ROMÂNI. DE CE APARENT SUNTEM DEZINTERESAȚI DE SUBIECT

• Moldovenii sunt interesați de marcarea aniversării în timp ce transilvănenii sunt interesați de personajele istorice. Autoritățile pot construi manifestări eficiente dacă țin cont de temele de interes pe fiecare județ.
• În primele 3 luni ale anului românii au fost mai interesați de filmele indiene decât de Centenar și de Simona Halep.
• Lipsa de interes față de tema Unirii este doar aparentă. Există inițiative private care demonstrează că subiectul are potențial, inclusiv de marketing.
• Românii rezonează cu personaje istorice fără încărcătură politică, cum este „fotograful UniriiSamoilă Mârza care crește lunar în notorietate.

Marea Unire 1918

Pe 1 decembrie 1918 are loc la Alba Iulia o Mare Adunare Naţională a românilor. Războiul cel mare se terminase, iar Marile Puteri încercau să îşi facă jocurile peste capul românilor. Soarta însă nu s-a lăsat aşteptată, iar poporul a ieşit să arate că nu va accepta nici o altă soluţie decât cea pentru care s-a murit în război: Unirea tuturor teritorilor locuite majoritar de români într-unul singur.

Pe 1 decembrie 1918 se convoacă la Alba Iulia o Mare Adunare Naţională a tuturor românilor. Aproximativ 100 000 dintre aceştia s-au prezentat la chemare, în condiţii foarte grele de iarnă şi în condiţiile de atunci. Deşi românii ardeleni au fost majoritari, alături de ei au venit fraţii lor de dincolo de Prut.
La Alba Iulia au ajuns trei categorii de delegaţi: cei oficiali aleşi în baza unui regulament; aleşii satelor şi ai oraşelor, care au venit la Adunarea Naţională pentru a susţine votul delegaţilor oficiali şi reprezentanţii unor importante instituţii şi organizaţii. Delegaţii aleşi de masele populare româneşti, în număr de 1.228, ca să voteze Unirea Transilvaniei cu România, s-au adunat în dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, în actuala Sală a Unirii. Forma finală a Hotărârii de Unire a fost citită în faţa delegaţilor de marele om politic ardelean al vremii, Vasile Goldiş. Cuvântarea sa este considerată momentul esenţial al Programului Marii Adunări Naţionale Constituante a românilor din Transilvania şi Ungaria, ţinută în ziua de duminică, 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia cu ocazia Marii Uniri.
Urmăreşte călătoria proiectului nostru!

Banner Small CrisTim

banner

muzeul national alba iulia