Spectacolul „Fotograful Unirii“ de Denis Dinulescu, regizat de Mihai Panaitescu la Teatrul de Artă Deva, a fost prezentat duminică seară, pe 4 martie, la Sala Studio a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București (TNB), fiind organizat în cadrul Programului Centenarul Marii Uniri de Institutul Cultural Român în parteneriat cu TNB. Sala Studio a devenit neîncăpătoare pentru publicul doritor să afle povestea fotografului Samoil Mârza transpusă în scenă. La evenimentul de la Teatrul Național, au participat numeroase personalități, printre care s-au numărat tensimanul Ilie Nastase, princepele Nicolae cu soția, criticul de film Irina Margareta Nistor, regizorul Alexa Visarion, compozitoarea Mihaela
Actorii Teatrului de Artă din Deva au urcat, în premieră, pe scena Teatrului Național București, cu piesa ”Fotograful Unirii”, o piesă care spune povestea lui Samoilă Mârza, singurul fotograf care a imortalizat cele câteva scena exterioare de la Marea Unire de la Alba-Iulia din 1918.
Spectacolul „Fotograful Unirii” și expoziția „100 de chipuri românești”, la Teatrul Național din București Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, vă invită duminică, 4 martie 2018, ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Național „I.L. Caragiale” București, la premiera națională a spectacolului „Fotograful Unirii” de Denis Dinulescu, în regia lui Mihai Panaitescu.
În cadrul Programului Centenarul Marii Uniri, Institutul Cultural Român în parteneriat cu Teatrul Național „I.L. Caragiale" din București organizează și prezintă, în premieră națională, producția Teatrului de Artă Deva „Fotograful Unirii" de Denis Dinulescu, în regia lui Mihai Panaitescu. Cu acest prilej va fi prezentată expoziția de fotografie și tehnică fotografică de acum un secol „100 de chipuri românești" de Radu Chindriș, produsă de „Fugașin & Partenerii", transmite Romnaian Global News.
Evenimentul este dedicat lui Samoilă Mârza, de la care ne-au rămas puținele și singurele fotografii-mărturie cu delegațiile prezente la Marea Adunare Populară de la Alba Iulia, are loc duminică, 4 martie, ora 19:00, la Sala Studio, respectiv în foaierul de la etajul întâi al Teatrului Național București. Cu acest prilej va fi prezentată expoziția de fotografie și tehnică fotografică de acum un secol 100 de chipuri românești de Radu Chindriș, produsă de „Fugașin & Partenerii“.
“100 de chipuri româneşti” fotografiate ca în urmă cu 100 de ani. Este un proiect inedit lansat de un fotograf din Alba Iulia în anul centenarului Marii Uniri. Va folosi cu strictă fidelitate tehnologia şi aparatură fotografică care l-au ajutat şi pe Samoilă Mârza, fotograful Marii Uniri, să imortalizeze celebrele instantanee din 1918.
Miercuri, 24 ianuarie 2018, ora 11.00, la muzeul Principia din Alba Iulia va fi lansat proiectul „100 de chipuri românești”. Cu această ocazie vor fi expuse o serie de fotografii realizate după aceeași tehnică fotografică folosită de Samoilă Mârza în urmă cu o sută de ani. În afară de fotografiile istorice reinterpretate artistic, vor mai putea fi văzute și o serie de imagini actuale realizate după același procedeu. Este vorba despre portretele principalelor personaje istorice ale momentului 1 decembrie 1918, interpretate acum de angajații și voluntarii muzeului albaiulian.
Miercuri, 24 ianuarie, începând cu ora 11.00, la muzeul Principia din Alba Iulia a avut loc lansarea proiectul „100 de chipuri românești”. Cu această ocazie au fost expuse o serie de portrete ale principalelelor personaje istorice, realizate după aceeași tehnică fotografică folosită de Samoilă Mârza în urmă cu o sută de ani. În afară de fotografiile istorice reinterpretate artistic, mai pot fi văzute și o serie de imagini actuale realizate cu tehnica numită colodiu umed sau ambrotip. Este vorba despre portretele principalelor personaje istorice ale momentului 1 Decembrie 1918, interpretate acum de angajații și voluntarii muzeului albaiulian.
”100 de chipuri românești”” este un proiect inedit ce a fost lansat la Muzeul Principia din Alba Iulia. Pe parcursul unui an, un fotograf va surprinde cei mai importanți români ai momentului în imagini unice realizate cu tehnica folosită de Samoilă Mârza, fotograful Unirii din 1918.
Un număr de 100 de români din diverse domenii de activitate, seniori dar şi tineri cu viziune, vor fi fotografiaţi cu o tehnică şi cu aparate vechi de un secol, printr-un proiect care se va derula pe parcursul anului 2018. Un punct cheie pe harta manifestărilor este Alba Iulia, „Oraşul Unirii“, care şi-a primit recent sloganul turistic de „Cealaltă Capitală“. Artistul care aduce la un loc, la o sută de ani de la Marea Unire, fotografiile de arhivă şi pe cele moderne, prin tehnica numită colodiu umed, este Radu Chindriş.
Un fotograf din Alba Iulia vrea să reînvie tehnica prin care la 1 decembrie 1918 Samoilă Mârza, cunoscut drept fotograful Marii Uniri, a reuşit să imortalizeze în cinci fotografii evenimentele de acum 100 de ani care au marcat istoria poporului român. Folosind aparate de fotografiat din lemn, contemporane cu Marea Unire, Radu Chindriş a refotografiat deja vechile poze din 1918 şi îşi propune ca în anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire să fotografieze prin această tehnică veche 100 de personalităţi româneşti.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…