Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Cluj, Victor Cubleşan a anunţat, în cadrul ultimei şedinţe de Colegiu Prefectural, că în municipiul Cluj-Napoca sunt în pregătire cinci proiecte de statui dedicate Centenarului Marii Uniri. Victor Cubleşan a menţionat că pe lângă aceste monumente, municipalitatea clujeană a demarat lucrările de resturare a Monumentului Mihai Viteazu, precum şi amenajarea pieţei cu acelaşi nume.

Una dintre statuile ce vor fi dezvelite la Cluj-Napoca în contextul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire este cea a cardinalului Iuliu Hossu. Aceasta va fi amplasată pe spaţiul pietonal de pe Bulevardul Eroilor, în drept cu Catedrala Schimbarea la Faţă, fiind o iniţiativă a Bisericii Greco-Catolice. Din informaţiile prezentate de Victor Cubleşan la Colegiul Prefectural reiese că monumentul va fi realizat de sculptorul Ilarion Voinea şi de arhitectul Adrian Borda. Alte două busturi urmează să fie amplasate în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Este vorba de statuile episcopului Nicolae Ivan şi a mitropolitului Bartolomeu. Concursul organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului, împreună cu Filiala Cluj a Academiei Române şi cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, pentru realizarea celor două statui de bronz a fost câştigat de sculptorul clujean Alexandru Păsat, laureat al Premiului pentru Sculptură al Uniunii Artiştilor Plastici pe anul 2014.


Proiectul ”100 de chipuri românești” este o inițiativă privată, menită să marcheze printr-o serie de evenimente culturale sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Cu prilejul Centenarului  proiectul se desfășoară timp de un an, din decembrie 2017 până în decembrie 2018 și cuprinde activități culturale, educaționale și de informare a publicului în domenii diverse precum fotografia, cinematografia și literatura. Inițiativa ”100 de chipuri românești” este împărțită în trei etape principale ce prezintă evenimentele de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia într-o perspectivă istorică, le trece prin filtrul prezentului și le adaptează apoi la cerințele viitorului.

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Cluj a mai precizat că lângă zidul cetăţii din drept cu sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj va fi amplasată statuia lui Iuliu Maniu, aceasta urmând să fie realizată de sculptorul maramureşean Ioan Marchiş. Pe lângă cele patru statui, un monument al Marii Uniri se preconizează a fi instalat în zona Pieţei Cipariu, proiectul fiind iniţiat de Fundaţia Culturală Carpatica.


Din informarea prezentată de Victor Cubleşan în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural mai reiese că pe lângă realizarea celor cinci monumente, se mai vizează restaurarea caselor memoriale ale artizanilor Marii Uniri, înfiinţarea unor noi asemenea lăcaşuri acolo unde este cazul şi amplasarea de plăci comemorative pe case şi clădiri în care s-au luat decizii legate de actul de la Alba- Iulia.
Totodată, se pregăteşte lansarea unei serii de monografii şi cercetări istorice novatoare, care să restabilească adevărurile deformate în perioada comunistă.

SURSA : ZIARULFACLIA.RO

Voteaza acest articol
(0 voturi)
Fugașin & Partenerii

Experiența de 18 ani în promovarea proiectelor de comunicare cu bugete generoase derulate de companii multinaționale sau construirea de la zero a programelor sociale pentru diverse fundații, dar și experiența în consultanța politică sau în construirea comunităților ce se animă în jurul unei idei fac din Fugașin & Partenerii agenția de comunicare strategică potrivită pentru construirea, promovarea și gestionarea proiectului național „100 de chipuri românești”.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…