„Marea Unire pentru cei mici”, semnată de Ana Iorga şi de Filip Lucian Iorga şi publicată de editura Vremea, este o carte cu ilustraţii viu colorate, dedicată întregitorilor României, Regelui Ferdinand, Reginei Maria şi tuturor celor care au contribuit politic şi militar la crearea României Mari, la 1 Decembrie 1918.


„Marea Unire pentru cei mici”, o carte cu ilustraţii viu colorate, a fost publicată de autorii Ana Iorga şi Filip Lucian Iorga şi  de Editura Vremea, cu gândul la generaţia de care depinde viitorul nostru. Cartea are un format prietenos cu cei mici, este tipărită pe hârtie lucioasă de cea mai bună calitate, iar ilustraţiile color redau fidel figurile marcante ale epocii României Mari. Sunt foarte uşor de recunoscut chipurile şi expresivitatea fiecărui personaj istoric al Casei Regale a României! Această cărticică pentru copii este un bun prilej de a-i familiariza pe cei mici încă de acum cu albumele foto din perioada cea mai înfloritoare a României Moderne.

 


Proiectul ”100 de chipuri românești” este o inițiativă privată, menită să marcheze printr-o serie de evenimente culturale sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Cu prilejul Centenarului  proiectul se desfășoară timp de un an, din decembrie 2017 până în decembrie 2018 și cuprinde activități culturale, educaționale și de informare a publicului în domenii diverse precum fotografia, cinematografia și literatura. Inițiativa ”100 de chipuri românești” este împărțită în trei etape principale ce prezintă evenimentele de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia într-o perspectivă istorică, le trece prin filtrul prezentului și le adaptează apoi la cerințele viitorului.

Autorii textului sunt renumitul istoric Filip Lucian Iorga şi soţia sa, Ana Iorga; ilustratorul, Octav Ungureanu, s-a impus deja pe piaţa cărţilor de benzi desenate drept caricaturist de mare succes la publicul de toate vârstele. În rolul naratorului, Editura Vremea l-a distribuit pe nimeni altul decât Samoilă Mârza, cel care a făcut ca cele mai importante momente ale Marii Uniri să parcurgă o sută de ani şi să ajungă astăzi imortalizate sub forma fotografiilor la micuţii noştri cititori. Samoilă Mârza este singurul român care a fotografiat naşterea României Mari – fotografii care împlinesc anul acesta o sută de ani! Nu există decât cinci imagini ale momentului Marii Uniri şi câteva fotografii realizate tot de Samoilă Mârza la Încoronarea lui Ferdinand şi a Mariei ca Regi ai României Mari; toate se regăsesc în această carte sub forma unor foarte sugestive ilustraţii color. Cei mici vor putea pătrunde astfel în atmosfera eroică a acelor momente istorice pe care le celebrăm în 2018. Textul este savuros, scris pe înţelesul publicului „Mic dar şic” – numele colecţiei pentru copii a Editurii Vremea. Vă invităm să celebrăm Centenarul Marii Uniri prin lectură.

SURSA : ADEVARUL.RO

 

 

Voteaza acest articol
(0 voturi)
Alinda Bănică

Fondată de persoane cu experiență în mangementul proiectelor culturale și activă din 2014 în organizarea de proiecte sociale și culturale, festivaluri de film, piese de teatru și alte activități similare, precum și în promovarea tinerilor artiști, Asociația este partenerul din proiect responsabil cu organizarea logistică a tuturor activităților. 
Toate fondurile atrase și orice alte tipuri de sprijin primite în proiectul „100 de chipuri românești” sunt astfel alocate exclusiv, transparent și auditat financiar implementării prezentului demers cultural. Toți partenerii primesc raportări financiare periodice, precum și la încheierea derulării proiectului.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…