Împreună cu stema de stat şi drapelul, imnul naţional formează un trio de repere naţionale, o adevărată piramidă naţional-identitară, cultivând sentimentul de apartenenţă şi fidelitatea faţă de statul în care ne-am născut. Anul acesta se împlinesc nu doar 100 de ani de la Marea Unire ci și 170 de ani de la prima intonare dovumentată a actualului Imn Național al României. „Destepta-te romane” a fost intonat pentru prima data la 29 iulie 1848, în cadrul unei manifestari organizate în Gradina Publică din Râmnicu Vâlcea, în prezent parcul Zăvoi. Melodia imnului a fost compusă de Anton Pann, iar versurile și
Absolvenții Universității Lucian Blaga din Sibiu și ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” au fost sărbătoriți astăzi cu ceremonia festivă Gaudeamus, din Piața Mare. Prezentator al evenimentului a fost Florin Coșuleț, iar tinerii s-au bucurat discursuri din partea rectorilor celor două universități, dar și din partea autorităților Sibiului.
Un concert vocal-simfonic sub bagheta maestrului Iosif Prunner, susţinut de Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, şi lansarea unui documentar fac parte din evenimentul „Regal pentru Centenar” dedicat celor 80 de ani de la inaugurarea Marii Fresce a Ateneului Român.
Expoziţia temporară "Centenar. Republica Armenia. România - Marea Unire" va fi vernisată joi, de la ora 15.00, anunţă Ambasada Republicii Armenia în România şi Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), scrie news.ro.
Luni, 21 mai, va avea loc evenimentul cultural „CENTENAR – 2018” care se va desfăşura în incinta Ansamblului Brâncovenesc de la Potlogi, judeţul Dâmboviţa. Evenimentul de la Potlogi va reuni, într-un spectacol extraordinar, artişti de renume ai muzicii populare româneşti din toate zonele istorice ale României.
Cu drapele tricolore și cu imnul României! Astfel i-au întâmpinat unioniștii pe nostalgicii socialiști veniți la marșul dedicat Zilei Victoriei. În timp ce fanfara socialiștilor răsuna piese sovietice, lângă Monumentul lui Ștefan cel Mare s-a scandat Unire și s-a cântat „Mai bine mort decât comunist”.
În pofida lipsei de imaginaţie în acţiunile de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri, evenimentul nu trebuie să rămână neobservat. Avem cu ce ne mândri, chit că mai sunt intelectuali care caută pe toate căile să minimalizeze marea sărbătoare.
Page 1 of 3
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…