Duminică, 29 iulie, sărbătorim „Ziua Imnului Național” alături de maestrul Nicolae Voiculet, unul dintre cei o sută de români pe care fotograful albaiulian Radu Chindris îi imortalizează cu aceeași tehnică fotografică folosită în timpul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 în cadrul proiectului național „100 de chipuri românești” (100dechipuri).
Împreună cu stema de stat şi drapelul, imnul naţional formează un trio de repere naţionale, o adevărată piramidă naţional-identitară, cultivând sentimentul de apartenenţă şi fidelitatea faţă de statul în care ne-am născut. Anul acesta se împlinesc nu doar 100 de ani de la Marea Unire ci și 170 de ani de la prima intonare dovumentată a actualului Imn Național al României. „Destepta-te romane” a fost intonat pentru prima data la 29 iulie 1848, în cadrul unei manifestari organizate în Gradina Publică din Râmnicu Vâlcea, în prezent parcul Zăvoi. Melodia imnului a fost compusă de Anton Pann, iar versurile și
Absolvenții Universității Lucian Blaga din Sibiu și ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” au fost sărbătoriți astăzi cu ceremonia festivă Gaudeamus, din Piața Mare. Prezentator al evenimentului a fost Florin Coșuleț, iar tinerii s-au bucurat discursuri din partea rectorilor celor două universități, dar și din partea autorităților Sibiului.
Centenarul Marii Uniri va fi marcat la Londra printr-o serie de evenimente, cel mai important fiind lansarea unui album de pictura în acuarelă, reprezentând flora sălbatică din Transilvania. Apariția acestei lucrări a fost susținută de fundația Prințului Charles.
Pe 26 mai, la Centrul Cultural Lira din municipiul Moinești va avea loc un eveniment special dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri a României și Centenarul Filmului Românesc. Evenimentul va include vernisajul Expoziției de fotografii și documente de epocă “Agerpres – România: Evoluție, ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri”, vizionarea filmului documentar “Agerpres – Marea Unire: România, la 100 de ani”, discuții și schimburi de idei cu invitați speciali și difuzarea filmului artistic românesc “6,9 pe scara Richter”, de Nae Caranfil, în prezența actorului Teodor Corban.
Un concert vocal-simfonic sub bagheta maestrului Iosif Prunner, susţinut de Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, şi lansarea unui documentar fac parte din evenimentul „Regal pentru Centenar” dedicat celor 80 de ani de la inaugurarea Marii Fresce a Ateneului Român.
Expoziţia temporară "Centenar. Republica Armenia. România - Marea Unire" va fi vernisată joi, de la ora 15.00, anunţă Ambasada Republicii Armenia în România şi Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), scrie news.ro.
Luni, 21 mai, va avea loc evenimentul cultural „CENTENAR – 2018” care se va desfăşura în incinta Ansamblului Brâncovenesc de la Potlogi, judeţul Dâmboviţa. Evenimentul de la Potlogi va reuni, într-un spectacol extraordinar, artişti de renume ai muzicii populare româneşti din toate zonele istorice ale României.
Page 1 of 4
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…